Eposta
Şifre
Şifremi Unuttum ?

Odamızdan Haberler

MESLEKTAŞLARIMIZIN HEKİM-DOKTOR POS CİHAZI BULUNDURMA ZORUNLULUĞU

Tarihi : 23.05.2019 13:46:46

BİLGİLENDİRME:

05/Ocak/2008 tarihli  ve 26747 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 379 Seri Numaralı VUK Genel Tebliğine göre; Serbest çalışan (Gelir Vergisi Mükellefi olan ) DOKTORLAR, DİŞ HEKİMLERİ VE VETERİNER HEKİMLER'in iş yerlerinde tebliğde belirtilen özelliklere haiz DOKTOR-HEKİM POS kullanması zorunludur. Bu cihazlarla düzenlenecek POS fişleri VUK. Kanununca düzenlenmiş “ Serbest Meslek Makbuzu ” olarak kabul edilmiştir. Muayene-Aşılama-Tohumlama-Operasyon v.b. gibi hekimlik uygulamaları sonrasında kredi kartı ile tahsilat yapılacaksa, tebliğde belirtilen DOKOR-HEKİM POS kullanılacaktır. Çalışmış olduğunuz bankalardan bu özellikteli pos cihazını talep ederek kurulumunu sağlayınız. Aksi taktirde vergi dairesi tarafından cezai işlem uygulanmaktadır.

*** DOKTOR-HEKİM POS cihazı ile tahsil etmek suretiyle veteriner hekimlik hizmeti veren meslektaşımız,
Asgari Ücret Tarifesine Uyulması Zorunluluğu nedeniyle, yaptığı işlemin niteliğini detaylandırmak amacıyla, pos tahsilatı karşılığında serbest meslek makbuzu da düzenleyecektir. Bu şekilde düzenlenecek olan serbest meslek makbuzunu, 379 Sıra No'lu Tebliğ uyarınca düzenlenen POS belgesinin tarih ve numarası ile birlikte kullanmanız halinde bir hüküm ifade edecek olup POS belgesinde yer alan toplam tahsilat tutarı ile serbest meslek makbuzunda yer alan tutarın farklı olmaması ve POS belgesinin serbest meslek makbuzunun aslının altına eklenerek hastaya verilmesi, pos slibi tarih ve numarasının yazılı olduğu nüshnın ise meslektaşımız tarafından saklanması, talep edildiğinde ibraz etmesi gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak olan uygulamada mükerrer vergi yükü oluşmayacaktır. 

*** KREDİ KARTI İLE TAHSİLAT YAPMAYAN MESLEKTAŞLARIMIZIN DA BELİRTİLEN ÖZELLİKLERDEKİ POS CİHAZINI BANKALARINDAN TALEP EDİP MUAYENEHANELERİNDE BULUNDURMALARI GEREKMEKTEDİR.

*** BU HUSUS YENİ OLMAMAKLA BİRLİKTE, 2008 YILINDAN BU YANA UYGULANMAKTADIR. 
 
 

     
Web Tasarım - Venüs Ajans